para pengikut

Thursday, December 2, 2010

BATU FERINGGHI...


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

ICNP 2010

10-13 hb Disember 2010.
Sekian.....

Post Paksaan - Love Like This..

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Kenapa entri post enchik kali ni "Love Like This"? Korang akan tahu nanti...

Ok..Enchik membaca blog-blog dari bloggers lain dan terjumpa entri dari blogger Uncle Usop's Son dan membaca post dari entrinya yang ini  << klik untuk membaca


Konsepnya mudah 
1) Listkan semua lagu-lagu dalam laptop/pc/netbook anda dalam mana-mana player audio 
2) Pastikan dalam SHUFFLE mode ya
3) Kemudian Jawab 20 soalan berikut berdasarkan lagu-lagu yang diputarkan satu persatu .. relevankah jawapan itu dengan soalannya? 

Ini daripada hasil Enchik...

1) If someone says "is this ok" ?you say?
You Never Say Goodbye - Maria an Nesty(Korean theme song from My Girl Drama)....
Ntah .. apa kaitan ntah ngan soalan itu .... mungkin enchik jawab dgn gaya glamor girls dalam citer That'sSo Raven sambil hanyun jari telunjuk (.........)

2) How would you describe yourself?
7 Things - Miley Cyrus.....
well.. enchik akan cakap , 7 things you need to know about enchik, and it will not be going the things that you'll hate... (tapi macam related la pulak jawapan itu dgn soalan)..enchik suka : )

3) What do you like in girl/guy?
Kaparinya - Siti Nurhaliza ....
apakah ? Kaparinya itu apa? enchik pun tak tau .. mungkin  enchik suka makan kari , so girl tu kena la pandai masak kari equivalent to the song Kaparinya...(blurrr....)

4) How do you feel today ?
Diari Hatimu - Siti Nurhaliza
Enchik still shufflekan lagu, ntah kenapa lagu tok ti yg keluar jugak lepas lagu atas .. enchik rasa diari hatimu hari ini..(boleh?)

5) What's is your life purpose?
Chinese song instrumental 
Ini lagu chinese instrumental yang sangat soothing... mungkin hala tuju dan tujuan enchik hidup untuk sentiasa tenang dalam menghadapi segala dugaan yang bakal mendatang. (sambil terbayangkan menari kipas dengan lagu chinese instruemental ini)....

6) What's your motto?
Lovestoned -Justin Timberlake
Betul..bagi enchik, enchik masih keras hati kalau bab bercinta, sebab pengalaman lama enchik dalam percintaan ini asyik gagal sahaja, jadi enchik keras hati sampai sekarang , sehinggalah ada yang berjaya lembutkan hati cinta enchik (dramatik sungguh....)

7) What do your friend think of you?
When I Fall in Love - Celine dion ft Luther Vandross
....... enchik mudah jatuh hati???

8) What do you think of your parents?
One Heart - Celine Dion
Still in shuffle mode... tak tau nape si celine dion yang keluar after that previous song. Well, enchik memang sayang parents saya.(ada ke yg tak sayang parents sendiri?)

9) What do you think about often?
Ooops..I did it again - Britney Spears
Hehehe.. enchik tau apa....
lalalala.....
(I'm not innocent) 

10) What is 2 + 2?
Girl - Destiny's Child
yerla..takkan boy lak kan ?? ish ish ...

11) What do you think of your bestfriend (s)?
Aku Tahu Aku Rindu - Nora
yay... lagu suit coincidentally... really miss my kawan... my best friend buddy in Teluk Intan

12) What do you think of the person you like?
Bop Bop Baby - Westlife
owhh yeay..baby...

13) What is your life story ?
Turn off the light - Nelly Furtado
Enchik memang seorang yang kadang-kadang sedikit privasi when it comes to sharing my life.. certain things i would say..

14) What do you want to be when you grown up?
Zero Gravity - David Archuleta
Flying?????? tanpa graviti... ke angksawan?

15)What do you think of when you see the person you like ?
Kelmarin - Farhan AF4
"Kelmarin dia pakai baju yang sama la...ish ish"..(leh??)

16)What will you dance in your wedding?
Engkau Laksana Bulan - Dato' Sheila Majid
Aduih.. mesti romantik nanti enchik menari-nari sambil iramakan lagu ini..wawawa

17) What will they play in your funeral?
Jika Kau Tak Datang - Dato' Siti Nurhaliza dan Krisdayanti
Homaigod!!!! suit well..... rancak tekno lak tu.... sure gempak arr funeral tu nanti..wakakakaka

18) What is Your biggest fear?
Wajah - Jacyln Victor
tak la.. enchik suka menatap wajah-wajah kurniaan Ilahi.

19) What is your biggest secret?
You Had Me- Joss Stone
ntah...ntah apa2

20) What will you post this as?
Love like This - Natasha Bedingfield
Mengarut tol.... hahahah...sebab itu tajuk entri enchik Love Like This...

Anyway , enchik enjoy melakukan entri ini. Memutarkan 20 buah lagu(in shuffle) sambil menjawab soalan.heheh
Pembaca-baca lain try la... enjoy gak, kalau yang ada kebetulan jawapan itu suit dengan soalan itu, best jugak

Wassalam .

Membina Semangat yang hilang

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera .

Hari ini enchik nak post entri tentang sesuatu keadaan di mana enchik rasa setiap daripada kita akan merasainya.

Mungkin hari ini kita bersemangat untuk melakukan sesuatu, bersemangat sehingga kita fokus dalam melakukan sesuatu kerja sehingga kita membuat OT .Betul kan ? (atau kita OT sebab kerja byk?). 

Tetapi pernah anda merasa di mana tiba-tiba semangat anda untuk melakukan kerja atau tugasan itu hilang entah ke mana dan anda merasa stress sangat, sehingga anda mengeluarkan perkataan

"BOSANNYA hari ini"

walaupun pada hakikatnya BEGITU BANYAK kerja yang belum diselesaikan . Tentu pernah kan .

Pernahkah anda melalui saat di mana waktu pagi anda punch kad anda sebelum jam 8 pagi , tetapi sehingga jam 12 tengahari anda langsung tidak menyentuh apa-apa tugasan atau kerja yang perlu dilaksanakan .Tentu pernah bukan?

Dan pernah kan , sebelum anda mahu melelapkan mata untuk tidur, anda mengeluh sambil berkata

" Ya Allah, apa yang aku buat hari ini?"

Ya, enchik sendiri pun kadang kala mengalami keadaan sedemikian. Boleh jadi dalam seminggu tu , momentum kerja itu menurun. Enchik sendiri kesal dengan apa yang berlaku. Kerja pun satu ibadat.Ilmu pula wajib dituntut oleh kita sebagai umat Islam . Apatah lagi dengan ilmu sahaja, kita boleh berjaya. 

Enchik hanya ingin berkongsi dengan pembaca semua tentang fakta yang menarik, yang pernah enchik baca dari satu petikan di dalam majalah .

Tahukah anda bahawa 40 % kerja berjaya disiapkan dalam satu hari dari jam 8.00 Pagi hingga 11.00 Pagi?
Menarik bukan?

Dengan fakta itu lah membuatkan enchik gigih bekerja(atau membuat research dalam hal enchik ini) sebab enchik percaya bahawa, bila kita datang awal untuk bekerja, lebih banyak kerja dapat disiapkan . Pagi lebih tenang, lebih segar dan lebih mudah melakukan kerja. Malah , mak enchik selalu berpesan pada enchik.

Pergi kerja awal pagi banyak hikmahnya, Pintu rezeki buka awal pagi ....

Tetapi...... kadangkala enchik ni suka sangat buang masa waktu pagi . Kadang-kadang melawat kawasan la, melawat kawan2 di tempat lain la. Dan kadang kala enchik selalu juga tewas untuk bangun awal. 

Kesimpulan entry enchik pada hari ini adalah, jika kita merasa kita hilang semangat untuk melakukan sesuatu, peganglah kata-kata orang bijak pandai. Perkara itulah yang membuatkan kita semangat untuk berkerja dan melakukan sesuatu tanpa rasa jemu . Tidak semua perkara di dunia ini mudah . Hanya dengan berusaha sahaja kita mampu berjaya . Jika enchik berpegang pada kata-kata mak enchik, anda pula?

Wassalam



Monday, November 29, 2010

99.5 %

Enchik 99.5 % berjaya menyiapkan poster untuk ke seminar International Conference on Natural Products 2010 << klik sini untuk mengetahui lebih lanjut

Enchik pergi bersama 3 rakan yang lain , dan enchik seorang sahaja lelaki, seperti biasa .Kami akan menginap di Hydro Hotel. Mereka akan bertiga kongsi satu bilik , manakala enchik keseorangan la di sana...(ada siapa2 nak teman???lalala)

Inilah poster yang 99.5% hampir enchik siap, hanya tunggu diperiksa oleh supervisor enchik ...... Jadi, insyallah enchik akan mengupdate pemergian enchik di sana..oh ya , kami berempat ke sana bermula 10hb-13hb Disember ini...

99.5% almost complete......... hasil kerja kajian enchik

Wassalam


me..me...me...me..

Enchik sajok takde keje petang-petang ni, lepas meeting dengan supervisor, kredit lak takde, tak dapat nak balas sms.Sorry yerrr sayanggg.. tak reply mesej ......

Saja je, enchik nak post gambar enchik yang latest ..boleh?

Enchik dan besi.....

Monday, November 22, 2010

Dah selesai

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera, 

Kiranya lama enchik tak update di sini kan .. Sepertimana yang korang semua tahu , enchik sibuk dengan presentation master enchik . 

Dan tatkala enchik menulis entri blog ini , enchik baru sahaja selesai presentation .Alhamdulillah , semuanya berjalan lancar dan enchik akan  giat menulis kembali . Maafkan enchik sebab lambat post entri di sini. Di sini enchik lampirkan gambar-gambar sepanjang ketiadaan enchik di enchikseseorang ini...

Baru lepas azab presentation

adik enchik suka nenas ini, klik sini untuk baca blog adik enchik!


Jumpa arnab di belakang rumah di kampung

Beli lemang ketika Hari Raya Aidiladha

Wednesday, November 10, 2010

Hobi enchik

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Hanya nak letak gambar ini



: )


KLIPAS....Versi 2

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Klipas adalah gelaran yang kawan enchik bagi kat enchik 5 tahun lepas. Mesti korang tertanya-tanya apa itu "Klipas"?


Macamana enchik dapat gelaran Klipas itu ?

1) Baik , yang pertama. KLI,

Enchik dalam perjalanan pulang dari KL- TELUK INTAN untuk pulang ke kampung , cuti semester . Masa itu, enchik naik bas transnasional . Selalunya, enchik akan request seat single, tapi malangnya dah habis.Jadi enchik duduk bersebelahan dengan mamat berbangsa india / *keling. Dipendekkan cerita, kawan enchik memerli enchik la . Jadi dapatlah gelaran Kli.

2) Yang kedua, PAS

Bukan parti politik itu ya. Tidak sama sekali .Suatu malam , masa tengah lepak dengan kawan enchik , kawan enchik tegur enchik, bau macam LIPAS.

Jadi. kawan enchik itu sesuka hati dan selambanya menggelarkan enchik dengan KLIPAS. Dah 5 tahun peristiwa itu terjadi, memikirkan kembali menambahkan hilai tawa di dalam hati . Entah apa cerita terbaru kawan enchik tu , tapi enchik rasa dia baik-baik sahaja dan tentunnya bahagia sekarang. 

Kawan enchik (sekarang dah bertugas di China) selalu pesan kat enchik

" Kadang-kadang kita kena meletakkan kepentingan orang lain melebihi kepentingan diri kita sendiri"

Dalam erti kata lain , kita janganlah terlampau pentingkan diri sendiri sehingga terlupa kepentingan orang lain .

Mood enchik malam ini agak bercelaru , enchik nak lari sedikit dari topik entri enchik malam ni . Enchik tidak tahu kenapa, mungkin kerana keputusan yang enchik buat dahulu yang akhirnya memakan diri enchik sendiri. Enchik cuba untuk tidak memikirkan tapi kadang-kadang enchik tidak boleh lari daripada perkara ini. Sudah terhantuk baru tergadah.

* enchik tidak bermaksud mahu menyinggung mana-mana pihak andai penggunaan ayat tersebut agak sensitifbagi sesetenga individu. 

Wassalam
: (


Tuesday, November 9, 2010

12 HARI LAGI

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Sepertimana yang terpampang kat countdown timer enchik ari ni. Tinggal 12 hari lagi sebelum presentation master enchik. Jadi, enchik mengabdikan diri di Postgraduate Room untuk membuat slide show dan analisis data

Progress setakat ini???

40 %

Enchik akan fokus arini , walaupun tghari nanti ada hati nak pergi Mines kejap.

Sempat lagi....
: )

Wassalam.

: P


Mengapa Sukar Mempercayai?

Assalamualaikum wbt. dan salam sejahtera

Entri kali ini , enchik mulakan dengan satu potongan ayat yang enchik jumpa di sebuah buku

"Mulakan dengan menyayangi diri anda, mulakan dengan anda. Buruk baik anda, sayangilah diri anda. Dan jika ada seseorang menyayangi anda kerana "anda", bertuahlah hidup anda"

Tengahari tadi, enchik pergi ke Mines. Saja. Jalan-jalan. Enchik terkurung di rumah selama seminggu gara-gara suspek H1N1 enchik (klik sini untuk membaca). Enchik singgah di kedai buku Gramedia. Enchik suka masuk kedai buku macam ni.Tenang. Sambil-sambil selak beberapa buku, enchik terperasan kata-kata di atas. Sekadar berkongsi ilmu bersama anda

Salah kah kalau enchik berhubung baik kembali dengan kekasih lama, cuba menjadi baik, mahu menjadikan perhubungan yang terputus sekian lama menjadi baik semula. Enchik tahu, kalau dia sudah mempunyai hidup baru, enchik gembira. Bagi enchik , enchik selesa dengan keadaan sekarang. Bujang. Tiada komitmen.

Cuma asal hendak berbaik, ada saja pergaduhan. Semua kerana tidak ada percaya. Penat kadang-kadang enchik terangkan sehinggakan enchik tidak berdaya. Jadi, enchik putuskan. Sudahlah. Penat.

Enchik merepek sedikit malam ini. 
Tapi di Enchik Seseorang la enchik luahkan apa yang terpendam . Enchik lega.

: (

Sunday, November 7, 2010

Suspek H1N1-PLATELET LOW IN BLOOD-jahitan di dagu

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Maaf.Maaf sebab enchik lama tidak mengemas kini blog enchik ini. Ya, banyak benda yang berlaku terhadap enchik minggu lepas. Dari tajuk entri pun sudah sedikit sebanyak memjelaskan apa yang berlaku terhadap enchik minggu lepas. Baiklah , enchik akan menceritakan segala-galanya . Ianya bermula pada....


Selepas selesai kenduri kawan echik pada 30hb Oktober (Sabtu) lalu di Melaka, pada keesokannya, pada hari Ahad keesokannnya , sepertimana yang enchik jelaskan pada entri sebelum ini (klik sini untuk membaca), enchik merasakan kesihatan enchik bukan dalam keadaan yang baik. Tidak sedap badan. Namun, dek kerana begitu banyak kerja yang enchik kena selesaikan, apatah lagi menghitung hari untuk pembentangan master enchik, enchik gagahkan juga mengadap komputer riba di ruang tamu berselimut tebal sambil merenung tajam ke arah timbunan data-data enchik. Enchik sudah tidak bermaya, lantas terus berehat di ruang tamu dan memutuskan untuk pergi ke Pusat Kesihatan UPM (PK UPM) pada hari Isnin keesokannya.

1hb November 2010 -Isnin
Pagi.
Enchik menghantar sms kepada rakan lab enchik.

" Ima, saya masuk leb lewat arini, badan tak berapa sihat, saya pergi ke PK terus, kalau prof. tanya saya, bagitau yer.tq : )"

Enchik gagahkan diri juga ketika itu ke PK UPM untuk berjumpa dengan doktor. Pada sekitar jam 10.00 pagi , selepas selesai mendaftar dan menunggu, enchik pun berjumpa dengan doktor di PK UPM. Enchik tahu, enchik memang akan berjumpa dengan doktor yang sama setiap kali enchik membuat rawatan di PK UPM, enchik yang meminta untuk diberi rawatan dengan doktor yang sama, Dr. Munaff (doktor bukan berbangsa Malaysia). Mungkin sebab enchik sudah biasa dengannya. Seperti biasa, doktor tanya apa masalah, dan enchik menjawab

" I'm not feeling very well, i think i had a fever, can't sleep well, cough, flu and a bit headache since yesterday, and it's not a strength to be drove here"

Doktor memeriksa suhu badan..

38.6 ' C

Doktor itu terus bertanya bermacam-macam soalan. Enchik dengan muka selamba tidak menjawab. Enchik sangatlah tidak berdaya ketika itu.
Doktor mengatakan ..

" I'm guessing you've been infected by the influenza, here what i'm going to do. I'll give you antiviral for influeza, paracetamol, and you have promised to me to come to PK every single day for five days, avoid crowded area, wearing a mask is necessary when u go out... Do you need MC?"

ENCHIK : "MC?? ITS OK..I DON'T THINK I NEED IT".
(dengan angkuhnya.. sebab enchik memang akan ke lab selepas ini. keje banyak, gilerr nak cuti!!)

Selepas selesai mengisi borang pemantauan, PK UPM meminta nombor telefon enchik , enchik pun terus ke lab.

Tapi..... enchik tak berdaya, hanya 30 minit di lab, enchik terus pulang ke rumah........

Anti viral influenza


2hb November 2010
Pagi... 8.30 pagi

Enchik pengsan . Pengsan di luar pintu bilik air di rumah. Enchik hanya ingat, enchik bangun pagi itu, enchik pening kepala. Akak enchik yang kebetulan cuti ketika itu, (sbb ada exam petangnya) bangunkan enchik untuk makan. Enchik tak lalu nak makan, takde selera, enchik muntah di bilik air, pening kepala. Enchik mencuci muka, tapi apa yang enchik sedar selepas itu, enchik sudah terlantar di lantai dan berlumuran darah di sekitar muka. Dagu enchik terkoyak. Akak enchik membawa enchik ke Hospital Putrajaya.

Enchik di Wad kecemasan. Luka di dagu dijahit. Doktor ambil darah untuk pemeriksaan. Doktor masukkan kan air, enchik memang tak sedarkan diri waktu itu. Memang terus longlai di atas katil kecemasan di hospital. 
Thanx to Abang Penolong Pegawai Perubatan Hospital Putrajaya yang tangkapkan gambar sebelum dijahit
: P


Inipun Abang Penolong Pegawai Perubatan tangkapkan selepas dijahit
: )


Selepas masukkan air, enchik tak ingat berapa banyak botol, dalam jam 12.30 tengahari enchik dapat satu mesej di handphone enchik



"Mak dah sampai. Mak nak masuk tengok joy tapi doktor tak bagi. Doktor kata joy tido"



Waktu itu memang mengharapkan untuk berjumpa dengan mak.... nak jumpa mak, nak mengadu kat mak. Mak....sakit.........


Selesai jam 3.30 petang, enchik dikejutkan oleh jururawat mengatakan enchik dah boleh balik. Darah dah diperiksa, platelet enchik rendah dari sepatutnya, dalam kritikal. Tapi enchik dibenarkan balik selepas beberapa kali darah enchik diambil semasa enchik tidur. Doktor pun melepaskan enchik keluar dari wad kecemasan dan memberi antibiotik Co-Amoxiclav = Amoxycilin + Clavunalic Acid

Melihat mak dan ayah macam nak peluk je diorang puas2.OWh, akak waktu itu dah pergi exam, kawan akak yang temankan sebelum mak ayah sampai.



Timbunan pelbagai ubat dari PK UPM dan Hospital Putrajaya


3hb November 2010 - Rabu

Sepanjang hari di bawah jagaan Mak dan ayah serta akak , keadaan enchik bertambah baik. Dan pihak PK UPM dua kali sehari akan menelefon untuk  bertanya keadaan enchik. Mereka terkejut bila enchik beritahu enchik pengsan di rumah . Enchik disarankan untuk ke PK UPM hari-hari untuk dipantau tahap kesihatan enchik, darah, dan suhu badan enchik.

Dan enchik menuruti nasihat PK UPM.

Selama lima hari enchik berulang alik ke PK UPM---PUTRAJAYA untuk pemantauan tahap kesihatan enchik, cuci jahitan, dispray iodin dan sebagainya. Sehinggalah pada hari 5hb November (Jumaat), enchik merasakan enchik sudah betul-betul sihat. Dan alhamdulillah, enchik sudah tidak demam, suhu sudah di tahap normal. Sempat lagi selepas solat Jumaat di Masjid UPM, enchik ke fakulti .....tapi tidak dibenarkan masuk pula sebab kebetulan Deepavali kan....

Hurm... kalau ikutkan , banyak yang enchik nak ceritakan lagi apa yang berlaku , inipun hanya 60% dari apa yang diceritakan tapi cukuplah untuk enchik kongsikan kepada anda semua. Nanti , sampai esok tak habis.

Ramai sebenarnya yang menghantar SMS dan telefon bertanyakan keadaan enchik. Kawan-kawan enchik, kawan-kawan lab, kawan-kawan rapat enchik. Kawan-kawan yang jauh seperti Lily yang menelefon mak enchik sendiri untuk tahu keadaan enchik. Dengan semangat dari kawan-kawanlah membuatkan enchik untuk berasa sihat. Enchik katakan pada diri enchik, enchik kena sihat! kena sihat!. Tanpa mereka enchik tak tahu mana nak merasai kekuatan itu.


Sebenarnya, sakit ini adalah pencuci dosa dosa kecil. Enchik bukanlah alim ulama yang sempurna imannya tapi enchik insyallah akan menjadi insan yang lebih baik dari semalam. Enchik bersyukur kepada Allah swt kerana enchik dikurniakan dengan keluarga yang amat menyayangi enchik, rakan-rakan yang amat mengambil berat, serta enchik bersyukur kerana enchik diberi peluang untuk merasa peritnya sakit itu kerana enchik kadang-kadang terlupa  sujud pada Yang Maha Kuasa. Terlupa nikmat kesihatan yang sempurna yang diberikan olehnya, terlupa nikmat ini semua dipinjam seketika cuma. 

Dari Dia kita datang, dan kepada Dia kita pulang......

Wassalam

: )

Sunday, October 31, 2010

AKTIVITI-aktiviti (FRIM-MELAKA)

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Huhu, lambat enchik mengemaskini blog ini, Sangat sibuk dengan kerja sekarang ini dan pergi kenduri kahwin kawan. Even nak kemas kini status kat fb pun kadang-kadang tak sempat. Jadi, takpe,m enchik akan menulis aktiviti-aktiviti sepanjang keterdiaan enchik.

Kita mulakan pada hari Khamis, 28hb Oktober 2010

Seperti yang telah dijanjikan , enchik ke FRIM, Kepong bagi menganalisis data minyak pati dari pokok Bonglai. Jadi, enchik ke sana . Dan Alhamdulillah segalanya berjalan lancar, enchik hanya memerlukan selama 2 jam lebih sahaja untuk menganalisis minyak pati . Dalam tengahari, enchik terus pulang ke Putrajaya, dan sehingga petang enchik tidur, Letih, sebab 2-3 hari ini, jadual tido agak terganggu, makanya, enchik menebus balik baki tidur itu.

Di sinilah enchik menganalisis data minyak pati

Jumaat , 29hb Oktober 2010

Pada hari Jumaat pula, enchik sibuk mengemas makmal. Sebab pada hari Isnin minggu depan ada audit dari Sirim bakal menjengah untuk membuat inspeksi terhadap makmal-makmal penyelidikan di Fakulti Sains, UPM. Makanya, selepas sembahyang jumaat, enchik dan rakan-rakan lain mengemas makmal . Malamnya pula, enchik menemankan rakan enchik ke Jusco Cheras Selatan. Kawan enchik mintak tolong temankan dia beli hadiah untuk kawan kami yang akan berkahwin esok (Sabtu). Jam 10.30 baru enchik selamat sampai di rumah setelah semuanya selesai. Selesai Isya', enchik terus melompat atas katil untuk tidur. Letih kot!

Sabtu, 30hb Oktober 2010

Perjalanan seawal 11 pagi menuju ke Taman Tasik Utama, Ayer Keroh , Melaka membawa kami yang berkonvoi sebanyak 2 kereta ke rumah kawan kami yang melangsungkan persandingan.



Selepas selesai , kami pula menuju ke rumah kawan kami yang kebetulan terletak di Merlimau, Melaka. 

Kemudian, kawan-kawan dan enchik (yang berkonvoi 2 kereta) menuju pula ke Umbai, sebuah lokasi hidangan ikan bakar yang terkenal di Melaka. Kami sebelum itu pergi ke Restorang Terapung yang mempunyai jeti untuk merakamkan momen-momen bersama kawan-kawan.



Dan enchik sangat sukakan gambar ini
:)



Kami selesai makan-makan, dalam jam 9.00 malam kami bertolak pulang ke Putrjaya, Serdang. Dalam 11.30 malam enchik sampai di rumah. Keletihan. Dan terus tidur setelah selesai membersihkan diri.

Ahad , 31hb Oktober 2010

Enchik mula merasakan kurang sihat. Enchik tak nak demam. Enchik banyak kerja nak buat.Malah sedang menatap data-data untuk presentation master enchik. Enchik tak nak demam. Kuatkan semangat.

: (


Monday, October 25, 2010

Nak tanya enchik tapi lari ke orang lain!

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Entri kali ini sedikit sebanyak membuatkan enchik marah .Jadi enchik menggunakan saluran ini bagi menyuarakan kemarahan enchik kepada seseorang di tempat kerja enchik. 
Alkisah macam ini,

Ada seorang student tanya kepada enchik tentang labwork yang sedang dia buat, enchik pun sedia membantu sebb enchik memang suka membantu mereka dalam kesusahan..  Enchik bagilah cadangan kepada pelajar itu tentang apa yang sepatutnya dilakukan . Dan enchik rasa enchik tidak salah memberi pandangan dan idea untuk membetulkan labwork dia. 

Klimaks cerita ini, bila je enchik nak menolong pelajar itu dengan memberi idea (yang enchik rasa bernas) terus pelajar itu berkata "Takpela, saya nak tanya XXXX". Getus hati enchik tat kala itu "huh"? .Apa halnya kau nak tanya pada enchik beria-ria kemudian tiba-tiba buat macam itu.

Bahagian lawaknya, insan XXXX itu pun memberi jawapan/idea yang sama yang enchik nak bagi . 

Kesimpulan enchik boleh simpulkan di sini,

1) Pelajar itu lebih selesa dengan insan XXXX berbanding enchik
2) Pelajar itu over
3) Pelajar itu tidak yakin pada enchik #$$%#@@!!!
4) Pelajar itu malu dengan enchik kot....

Baru enchik sedar, dah jam 3.07 petang, enchik belum Zuhur. Agaknya enchik ari ni TERemo PADAHAL mungkin hal ini bukan la isu yang besar.
Baik, enchik nak mohon ketenangan dari Maha Pencipta .

Lega dapat luah

: (!!

Ingat bila di atas -Ben Ashaari

"Bila kita di tengah tengah .. ingatlah bahawa bila bila masa saja kita boleh naik ke atas begitu juga sebaliknya. Segalanya atas daya usaha sendiri."

Pagi-pagi di tempat kerja, bila selak-selak blog kawan-kawan semua, enchik sangat suka petikan dari ayat blogger aktif En Ben, yang di atas, entahlah enchik rasa bersemangat apabila membacanya.

Dengan penulisan pun kita boleh menolong menaiikan semangat seseorang, apatah lagi enchik ini yang bermalas-malasan di pagi Isnin ini. Terus bersemangat membaca kata-kata dari entri klik untuk membaca ---> Ingat bila di atas hasil tulisan En Ben.

Terima kasih En ben kerna buatkan enchik ini bermotivasi

Kepada kawan-kawan

Have a BLAST monday ok!!

: )



Sunday, October 24, 2010

Hari Ahadku

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Hari ini hari Ahad, dan selalunya aku akan masuk lab as usual  . Memang itu rancangan asal, dan memandangkan aku dah bukak oven untuk keringkan sampel bahan aku (di mana aku kena juga tutup oven itu hari ini).

Berbalik kepada cerita, memandangkan adik aku bernama Shafiq Azid pun ada di Putrajaya ni sebelum dia balik ke Nilai, tempat dia belajar, jadi aku pun nak ajak dia jalan-jalan di Alamanda untuk makan tengahari di sana. 
Entah idea mana datang , tiba-tiba aku ajak adik aku tengok wayang, dan kami berdua setuju nak tengok cerita Buried lakonan semata-mata Ryan Reynolds. Semata-mata Ryan Reynolds.

Klik sini untuk trailer Buried

Selepas menonton filem Buried, kami cepat-cepat pergi surau untuk solat Zuhur dan selepas itu kami pergi makan tengahri walaupun dah jam 4 petang!  di Black Canyon di Alamanda .


Aku makan yang atas, lupa nama menunya


dan Shafiq Azid makan atas ni.

Selepas kami selesai makan , aku masuk sebentar ke MPH Alamanda, jujur, aku suka masuk kedai-kedai buku macam ni, sangat menenangkan, i can spend hours dalam tu sebab macam-macam boleh baca dan dan jika buku itu sangat menarik, sudah pasti aku akan membelinya (selalunya aku akan kumpul duit kemudian  baru beli)  , dan aku tak sedar berapa lama aku berdiri membaca sebuah buku ini.Khusyuk

Insyallah, aku akan beli buku ini suatu hari nanti. :P


Dalam lingkungan jam 5 petang kami pun pulang dan aku terus memandu kereta hantar Shafiq Azid ni balik ke Nilai . Selepas selesai hantar adik aku kat Nilai, aku terus memecut laju (80km/h jah!)  ke UPM sebab baru aku teringat aku kena dan mesti tutup Oven tu . 
Selepas maghrib, baru la aku pulang ke Putrajaya dan menyaksikan Festival Filem Malaysia dan tahniah kepada Lisa Surihani kerana menang Pelakon Wanita Terbaik untuk filem Lagenda Budak Setan


Suka tengok muka Lisa, So innocent

Jadi, beginilah hari Ahad aku pada minggu ini. Rasanya nanti jika ada filem-filem yang menarik, aku dah cakap dekat Shafiq Azid supaya kena balik Putrajaya dan kita tengok sama-sama.Insyallah. Tiada apa yang lebih menarik dari luang masa dengan orang-orang yang anda sayangi

sudah tentu saya sayangi diri saya sendiri juga.

dan saya pun sayang Shafiq Azid juga
Owh, lupa beritahu Shafiq Azid pun ada blog, jenguk-jenguk la blog Shafiq Azid klik --> sini


owh kawan-kawan, jam menunjukkan lagi 4 minit ke hari Isnin tatkala aku menulis entri kali ini
Selamat tinggal hari Ahad, Selamat datang Hari Isnin...

Jadi , macamana hari AHAD anda minggu ini?

: )

Saya Blogger Baru

Assalamualaikum wbt

Yer, aku seorang blogger yang masih baru , Baru nak belajar selok belok semua ini, dan dengan membaca pelbagai blog dari blogger-blogger yang lain seperti

dari blog di bawah ini ini...( Macam2 ado ha kat blog ini...Ko ada?heheheh)


Saudara ini juga banyak bagi info-info terkini(s) dan entri yang menarik minat aku kat blog dia ialah entri Saya Blogger Baru. So, kepada rakan-rakanku , sila lah berkunjung di blog Saudara Ben Ashaari ini untuk mengetahui dengan lebih lanjut apa yang menariknya di blog itu.

Diharapkan aku menjadi lebih pandai dalam selok belok industri(lihatlah dunia, terima kasih kepada peminatyang mengundi saya tak putus, syarikat rakaman bla bla bla..) ini..cewaaah...

: )

Buku yang lama dibeli .....sentuhnya jarang sekali....akibatnya lupa segala intipati...

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Entri kali ini, teringat yang aku dah beli novel yang aku suka penulisnya Nicholas Sparks, ala .. tau tak filem A Walk to Remember (heroinnya Mandy Moore a.k.a. yang nyanyi lagu Candy and Cry), tak ingat?? ish ...ish.. ni gambar poster filem itu. 
ni ha, ke korang lupa , tak kenal siapa tu Mandy Moore?
bawah ni video klip lagu dia "CRY" live


dah ingat dah?

Tapi bukan nak cakap pasal filem ni, tapi nak cakap, aku dah lama beli buku Nicholas Sparks ni entitled The Guardian.

 Yang aku kira dah dekat 6 bulan lebih aku beli novel ini


Dan aku akan buat tagging , Kenapa?

KERANA aku perlukan si bawah ini untuk menterjemahkan maksud sesetengah perkataan yang aku tidak faham, Sebab kadang-kadang aku akan baca novel ni kat dalam kereta sementara tunggu kawan, kat tepi lif sementara tunggu buka, dan kadang-kadang lepas makan tengahari dan jika ada beberapa istilah, atau ayat yang aku tidak faham, jadi aku akan taggingkanya supaya balik nanti aku boleh rujuk terus muka surat ke berapa dan cepat-cepat selak si bawah ini. Cewahh, kononnya rajin la sangat..


Ternyata MASIH jauh sebelum penamat novel ini diketahui.



















: P

Saturday, October 23, 2010

International Conference on Natural Products 2010

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

Insyallah pada bulan Disember 2010 ni , aku dan beberapa kawan yang lain akan menyertai ,klik sini >> International Conference on Natural Products 2010 (ICNP 2010) yang dianjurkan oleh Universiti Sains Malaysia (USM) bertarikh 10-12 Disember 2010 yang akan berlangsung di Bayview Beach Resort, Penang, Malaysia.

Untuk tujuan itu , aku akan menyertai bagi kategori Poster yang dimana tajuk untuk pembentangan poster itu sudah pun dipilih.
Yang bertajuk : Cytotoxic activity of isolates of Aglaia oligophylla towards leukemic   cancer cell lines (CEM-SS)
Untuk design poster belum pun direka, masih terlalu awal, aku pun masih mengumpul data untuk konferens ni.


Tetapi, aku tidak akan menginap di hotel Bayview itu memandangkan kos penginapan untuk satu malam menjangkau RM 230++, makanya aku bercadang mahu mencari tempat penginapan yang lebih ekonomikal dan mampu untuk diduduki untuk 3 malam. Bajet hotel pun tak kisah, asalkan berdekatan dengan Hotel Bayview itu. Kalau sesiapa di kalangan anda ada cadangan, idea untuk penginapan, harap-harap dapat tolong aku . 

: )

Friday, October 22, 2010

Mengawal dan Mengelakkan Terjerumus ke Lembah Kemaksiatan.

Assalamualaikum wbt.

Terjumpa blog yang amat menarik untuk dibaca dan banyak memberikan panduan dan pengajaran khususnya dari sudut pandangan agama Islam itu sendiri.


Kita saling mengingati dan diingati. Saya juga manusia. Insan biasa. Insyallah , mudah- mudahan mendapat pengajaran.

: )

Thursday, October 21, 2010

Muhammad Ziyad Iman

Assalamulaikum wbt

18/10/2010

Tahniah diucapkan kepada Kak Ili Syazana Johari dan Suami tercintanya, Abg Aum di atas kelahiran sulung cahaya mata mereka. Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar.




Muhammad Ziyad Iman, Uncle Ijoy (heeheh) mendoakan semoga Ziyad membesar dengan baik dan menjadi insan yang berguna buat kedua-dua ibu bapa anda. Amin..

SEBULAN LAGI


Yer, chaiyok2.... 
aduhai.... pening kepala aku memikirkan ni .... 

: (

Wednesday, October 20, 2010

selamat tinggal kesayanganku...

Kepada dia yang sentiasa mengingatiku .
Aku ucapkan Selamat Tinggal kepada Mu.
Aku tahu bukan mudah untuk aku melaluinya kali ini.
Tetapi itu yang harus aku lakukan untuk diri Mu.
Meski aku tahu, sampai bila-bila , hanya diri Mu di hatiku buat sekian kali.

Dirimu sudah menemui apa yang dicari.
Tak perlu kehadiranku untuk dirindui.
Maka, aku doakan dirimu bahagia kali ini.
Insyallah, doaku sentiasa bersamamu mengiringi.

: (

Klipas

Tuesday, October 19, 2010

CINTA JANGAN KAU PERGI

Assalamualaikum wbt dan bertemu kembali.
Disini tempat aku meluahkan segala apa yang aku rasa dan aku pendam di hati.

Cinta sememangnya sesuatu yang indah , manis, dan sesuatu yang menjanjikan kebahagiaan kepada mereka yang merasainya. Yang pasti, cinta itu bukannya sesuatu yang dipaksa , ia datang dari hati kita sendiri.

Kemanisan bercinta itu terletak kepada kesungguhan mereka di dalamnya. Mengabdikan bersama pasangan yang tersayang, memberikan yang terbaik buat pasangannya.

Namun, tidak semua bernasib baik sebegitu merasakan cinta, merasakan indahnya cinta. Andai ditanya kepada anda,
"Pernahkah anda merasakan pedihnya putus cinta?"

Sebahagian antara kita pernah merasakan pedihnya cinta, seksanya putus cinta. Memutuskan ikatan yang terjalin sekian lamanya.

Soalan ini juga bakal ditanya selepas soalan yang di atas telah disoalkan

" Siapa yang minta putuskan hubungan itu, kamu atau dia?"

Nah, disini bermulanya permainan teka teki, andai diberitahu kita sendiri yang minta diputuskan hubungan, jawapan dari kita mungkin pasangan kita berlaku curang, tidak memahami , tidak memberi komitmen, dan sebagainya DAN jika sebaliknya andai dia yang memutuskan hubungan, makin banyak soalan yang terpacul dari pihak kita yakni mangsa dalam ini, aku tidak cukup baikkah untuk kamu?, kamu sudah ada yang lain? kamu sudah jemu dengan aku ? dan sebagainya lagi yang akhirnya akan disudahi dengan sumpah seranah.

Walau apa pun yang berlaku, walau apa pun yang terjadi, kita harus akur di atas setiap yang berlaku tentu ada hikmah disebaliknya. Mungkin ditakdirkan insan yang lebih baik bagi kedua-dua pihak.

Soalan saya pada anda? Pernah tak anda sesali sekiranya anda melepaskan seseorang itu pergi dari anda? Dan andai insan yang pernah anda sayangi itu telah menemukan cinta yang baru, apa yang anda rasa tat kala itu? Sedih? Gembira? Merasakan diri kita sudah ditemu pengganti?

Dan pernah kah anda merasakan kehilangan sesuatu yang amat besar dalam hidup anda selepas anda sendiri yang memutuskan untuk melepaskannya?Huh.. Merasa rugi melepaskannya pergi . Baru merasa kehilangan selepas anda meninggalkannya?

Itulah sifat manusia. Tidak menghargai sesuatu yang berharga hanya selepas kehilangannya.

Dan aku sendiri tidak lari dari sifat itu. Maafkan aku .. ... ... ..

Jangan Kau Pergi....



KLIPAS....

Seseorang pernah beritahu aku .. "bau macam keling dan lipas = KLIPAS"

Pada mulanya aku tak tau kenapa aku boleh bertindak sedemikian. Aku melepaskan kepergiannya bagi memberikan nya peluang menjalani kehidupan yang lebih sempuran seperti yang sepatutnya.
Ternyata aku silap, ia memakan diri aku sendiri. Kepergiannya membuatkan ku merasa amat terseksa .Amat. Bukan mudah bagi aku untuk menghadapinya . Bermacam-macam dugaan aku harus tempuh, Mainan perasaan begitu mencengkam diri.

Kalau ini benar cinta, mengapa ia harus begitu kompleks dan begitu sukar untuk aku melaluinya seperti orang-orang lain .

Melepaskan nya pergi membuatkan aku merasa kehilangannya yang amat dalam sekali . Sukar digambarkan perasaan ku. Meski aku tahu, punca dari diri ku sendiri. Mengabaikan. Tidak mengendahkan. Kononnya aku mahu memberikannya peluang bersama insan yang sepatutnya namun akhirnya ia memakan diri sendiri. Ya tuhan, tatkala ini hanya padamu aku berserah .
Andai mampu ku ulang masa, bisa tidak aku ucapkan, Terima la diriku kembali dan maafkan segala kesilapan. Mampukah ?

Semua berhak hidup gembira sepertimana dirinya juga, aku patut bahagia di atas kebahagiaannya. Itu yang terbaik . Lantas segera ak menidakkan perasaan ku untuk kembali bersamanya dan memberikannya laluan kepada hidupnya yang baru .

Semoga dirimu bahagia... dariku


KLIPAS..........

Sunday, July 18, 2010

Hujung Minggu di Teluk Intan


Sebelum itu ... Aku baru je sampai di Putrajaya ni ... terus online untuk update blog aku .


Jadi, Jumaat hingga Ahad pagi tadi aku balik kampung , di Teluk Intan . Hari Jumaat aku sampai dalam jam 8.00 malam . Bertolak dari UPM pada jam 5.00 petang .


Aktiviti hari Sabtu pagi baru aku mulakan . Sebab pada hari Jumaat tu , aku terus sampai je , jam 10.30 malam aku dah baring atas katil adik aku dan terus tido . pEnat laaa.... Hari Sabtu jam 7.30pagi itu , mak minta teman (atau aku yang minta teman ni ..heheh) pergi ke pasar . Aku nak cari temu kunci(Boesenbergia rotunda) dan Cekur ( Kaempferia galanga), tujuannya untuk research group aku . Alhamdulillah jumpa la dua bahan itu , tapi aku dapat beli 500gram je temu kunci . Tetapi aku dapat beli 2 kilogram cekur. Mak pula nak beli ikan untuk masak tengahari nanti .

Mak beli ikan sagai.. untuk masak gulai .






Lepas selesai beli barang-barang kat pasar , mak ajak sarapan mi kicap kat pekan .


Mak makan kuetiwau sup
Dan aku makan mi kuetiaw kicap ... sedappp
Pada hari ini (Ahad) tak ada apa yang berlaku . Cuma sarapan hari Ahad bersama ayah dan mak sekali lagi di kedai mi kicap itu . Jam 10.30 pagi aku cuci kereta dan polish. Lepas cuci kereta, badan pun penat. Tidur sekejap . Makan tengahari mak masak . Jam 3.30 petang balik ...
Perjalanan pulang, di lebuh raya, di Rawang, hujan lebat (sia-sia je cuci dan polish kereta...) hahaha. Jam 5.45 petang selamat sampai di Putrajaya.
: )

Sunday, July 11, 2010

70 % complete...




untuk PRPI 2010 akan datang ini.




Hanya 70% siap seperti yang anda lihat di atas



Masih belum lengkap.
: )

PRPI 2010









20-22 Julai 2010...



coming soon...



Sedang menyiapkan posternya....






sedikit sisipan sebelum ianya siap buat tatapan anda....





Kita jumpa di Dewan Besar UPM ya.....

:)